· 

Pluk de dag

De feestdagen en vakantie zijn achter de rug. Niet dat stilzitten dan prioriteit is, maar wel fijn als er even geen druk achter het werk staat. 

Je kent ze wel de 'blauwe things to do' schriften. Er kunnen lekker veel taken op en afvinken werkt makkelijk en brengt overzicht. 

Zo startte ook hier thuis de vakantie. Ik verzamelde taken en noteerde ze systematisch. Mijn idee was dat we allen klusjes gingen doen. Dag 1 startte ik met volle moed, kastje schilderen, gang op orde etc. Einde van de dag was de klus geklaard, lekker diverse taken afvinken, wat gaf dat een voldaan gevoel. 

Dag 2 dacht ik met hetzelfde tempo verder te gaan. Ik staarde naar mijn schrift en kwam er maar niet uit wat ik vandaag eens zou doen. Ik nam nog een extra bak koffie en staarde even verder. Omdat ik er maar niet uitkwam welke taak ik prioriteit wou geven, besloot ik even een stuk te lezen in mijn coaching boek.

 

Een coachingstraject waar ik onlangs mee startte, ter ondersteuning voor mezelf en mijn ontwikkeling als mens en ondernemer. Om de 2 weken heb ik een afspraak met mijn begeleidende coach en dan bespreken we het 'huiswerk'. Het is een praktische en cognitieve manier van coachen, het boek geeft theoretische ondersteuning. <BREINTRAINING> noem ik het ook wel gekscherend. Een manier waar ik mezelf altijd erg prettig bij voel. Het leidt ergens toe. 

Het antwoord op mijn 'onrust' en 'keuzestress' kwam in de woorden tevoorschijn. Toegeven aan ontspanning en niet elke keer weer doorgaan, doorgaan, doorgaan met de schouders eronder indien nodig. Het laatste kan ik als de beste, nooit eens echt bij de pakken neerzitten maar doorgaan. Want stilstand kan achteruitgang betekenen. En dat vind ik een enge gedachte.

Al snel bleek dat mijn geplande 2 weken noodzaak waren voor mijn welzijn.  Toen ik die middag nog toegaf aan de rust en ontspanning met een tintelend gevoel en support van mijn heerlijke man, merkte ik dat dit fijn was. Precies wat ik nodig had om nieuwe energie te verkrijgen, die ik 2019 dan weer zou kunnen gebruiken.

 

Ik merkte afgelopen jaar dat hebben van een eigen onderneming veel onzekerheden met zich mee brengt. Ook veel voordelen en ongekende vrijheid om mezelf te ontwikkelen en zijn. Dus ga hier ook dit jaar verder mee aan de slag. Zo meld ik me later dit jaar aan bij BNI. Het is een kwestie van tijd. Ik ben nu 3 jaar onderweg, het eerste jaar was aftasten, grenzen verleggen en grenzen stellen. De laatste 2 jaar waren concreter en intensiever. Het laatste jaar merkte ik dat samenwerken met en voor mensen die hun neus dezelfde kant op hebben, me energie geeft. Het alleen 'werken' brak me soms op. Ik kan het heel goed, maar mijn wereld werd te klein en ik geraakte te veel in mijn eigen bubbel. Dus sparren met en me openstellen bij andere ondernemers is mijn missie. 

 

Ik schat in met deze strategie van coaching en BNI mezelf dit cadeau van ontwikkelen te geven.

Want dat je maar beter de dag goed plukt, bleek afgelopen dagen. Ook als je vanaf de bank de dag plukt. Om me heen sloeg eerst de wet van Murphy enkele keren toe. En wanneer het materiaal blijkt dat je wordt ontvreemd of los moet laten, is dit niet zo erg. Wanneer het jonge mensenlevens betreft, slaat de bom een stuk harder in. 

 

Pluk de dag, voor je in een vaas eindigt neem ik bij deze wel erg serieus zo begin dit jaar.